Pierwsza na mecie w wyścigu po atrakcyjny, wczesny plon

Sunshine to odmiana łatwa w uprawie, stosunkowo wczesna, a przy tym atrakcyjna wizualnie i – przede wszystkim – smaczna. Co ciekawe, pomimo swojej wczesności, ma skórkę odporną na uszkodzenia mechaniczne. Czego jeszcze można się po niej spodziewać?

Odmiana Sunshine (ang. słońce) nie bez powodu ma taką właśnie nazwę. Żółta skórka i żółty miąższ mają słoneczny odcień i doskonale prezentują się zarówno na stoiskach handlowych, jak i na talerzach. Dodatkowo, charakteryzuje się ona szybko dojrzewającą skórką i jest odmianą stosunkowo wczesną. Dojrzewa więc wtedy, gdy słońce wysoko stoi na niebie.

Wystarczającą do zbioru dojrzałość skórki odmiana osiąga już – oczywiście w zależności od pogody – w pierwszych dniach lipca lub w połowie tego miesiąca. A przecież to właśnie wtedy zazwyczaj jest spory popyt na młode ziemniaki wśród konsumentów, więc cena, którą osiągają, gwarantuje opłacalność produkcji.

To, że odmiana jest wczesna – to jedno. Drugą kwestią, na jaką warto zwrócić uwagę, jest smak oraz dobre przechowywanie. I tu Sunshine też nas nie zawiedzie. Świetne właściwości przechowalnicze sprawiają, że ziemniaki tej odmiany nawet na wiosnę następnego roku nie tracą walorów smakowych.

Atrakcyjna w handlu i na talerzu

Warto zwrócić uwagę na fakt, że odmiana ta jest niezwykle atrakcyjna zarówno dla handlowców oraz sieci, jak i dla konsumentów. Po pierwsze, przyciąga uwagę swoją piękną słoneczną barwą. Żółte odmiany doskonale się prezentują na stoiskach handlowych, wielu klientów właśnie taką barwę ziemniaków preferuje. Dlatego właśnie Sunshine ma szansę trafić do serc i handlowców, i konsumentów. Wszystko przed nią, bo to nowa odmiana, która dopiero wchodzi na polski rynek.

Atrakcyjność Sunshine podnosi też podłużno-owalny kształt bulw z płytkimi oczkami. Ziemniaki są łatwe w konfekcjonowaniu, a do tego wyglądają atrakcyjnie. Czego chcieć więcej?

Odporna na uszkodzenia mechaniczne skórki

Dodatkową zaletą odmiany Sunshine jest fakt, że nie ma ona wysokich wymagań stanowiskowych – dobrze sprawdzi się w średnich, a nawet niskich warunkach glebowych. Roślina wykazuje dużą odporność na wtórny wzrost, co także oszczędza kłopotów plantatorom i handlowcom.

Sunshine doskonale sprawdzi się w plantacjach towarowych. Przeciętnie plonuje w nich nawet w granicach 60-70 ton na hektar, a średnia liczba bulw to nawet 14-16szt/roślinę. Warto tu podkreślić, że jako odmiana stosunkowo wczesna, szybko schodzi z pola i pozwala zachować prawidłowy cykl zmianowania.

Co ważne, bulwy nie tylko szybko dojrzewają, ale też – pomimo wczesności odmiany – skórka nie jest podatna na uszkodzenia mechaniczne. Jest to niezwykle ważne zarówno podczas zbiorów, ponieważ ziemniaki bez problemu mogą być zbierane mechanicznie, później w konfekcjonowaniu, jak i w samym handlu. Ubytki towarowe są w jej przypadku niewielkie.

Liczy się wnętrze

Konsumenci, decydując się na wybór ziemniaków, zwracają uwagę nie tylko na wygląd bulw. Najważniejszy jest ich smak. W tej kwestii Sunshine również oceniana jest bardzo wysoko.

Jest to odmiana w typie kulinarnym B – ogólnoużytkowym. Generalnie jest ona przeznaczona na rynek świeży, ale może też trafić do przetwórstwa – w testach znakomicie się sprawdziła jako ziemniak do głębokiego mrożenia. Przeciętna zawartość skrobi to około 12,5%.

Podsumowując, 7 głównych cech Sunshine, to:

  1. Plenność – odmiana znakomicie sprawdza się w plantacjach towarowych, osiągając plon w wysokości 60-70 t/ha, mając średnio ma 14-16 bulw na roślinę
  2. Wczesność – dojrzewająca do połowy lipca Sunshine pozwala na zaplanowanie i przeprowadzenie prawidłowego zmianowania
  3. Niewielkie wymagania glebowe – zalecane stanowisko od średnich do słabych
  4. Uniwersalność – to ziemniak typu kulinarnego B, uniwersalny, nadający się na rynek świeży i do przetwórstwa
  5. Łatwość konfekcjonowania i niewielkie straty towarowe – bulwy są równe, odporne na obijanie i uszkodzenia mechaniczne, płytkie oczka gwarantują niewielkie straty podczas obierania
  6. Smakowitość – odmiana nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda na talerzu
  7. Dobrze się przechowuje, zachowując przy tym wyjątkowy smak do wiosny.