Uprawa ziemniaków: jak wybrać odpowiednią odmianę?

Ziemniak to jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych. Przez wielu uznawany za  trujący ze względu na zawartość solaniny, początkowo uprawiany był jako kwiat ozdobny. Pochodzi z rodziny warzyw psiankowatych, do której zalicza się około 2500 gatunków.

Podstawowe informacje o ziemniakach

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie występowały jako roślina dzika. Uznawane są za jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Stanowią podstawowy składnik wielu dań kuchni polskiej, a wielu częściach kraju urosły do rangi dań regionalnych. Warto wiedzieć, że do spożycia nadaje się jedynie bulwa ziemniaczana, która jest zgrubiałym, podziemnym pędem.

Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian ziemniaka, w Polsce uprawia się ich około 100. Odmiany dzielą się głównie na bardzo wczesne, wczesne i średnio wczesne. Roślina osiąga z reguły wysokość do 80 cm, ale niektóre odmiany rosną nawet do 120 cm. Kwiaty ziemniaka mają biały lub jasnofioletowy kolor, a kłącza rośliny zakończone są bulwami.

Zależnie od odmiany, ziemniaki mogą różnić się od siebie kształtem, kolorem skórki i miąższu, smakiem, a także kruchością po ugotowaniu.

Jak uprawiać ziemniaki?

Psiankowate to rośliny ciepłolubne, które potrzebują stosunkowo wysokich temperatur. Ziemniaki najlepiej rosną w temperaturze od 14 do 18°C i źle znoszą ujemne temperatury – spadki poniżej 0°C powodują przemarzanie roślin. Ziemniak ma również wysokie wymagania świetlne. Niedobór światła na etapie wzrostu rośliny może negatywnie wpływać na wybarwienie bulw oraz na walory smakowe.

Uprawa ziemniaka na etapie wzrostu wymaga gleby lekko wilgotnej, a wraz z zawiązywaniem owoców i ich dojrzewaniem wymagania wodne wzrastają, a uprawy potrzebują systematycznego podlewania. Nadmiar wilgoci może jednak powodować pojawianie się chorób pochodzenia grzybiczego, dlatego należy zachować umiar. Wskazane jest uprawianie ziemniaków na glebie w pierwszym roku po oborniku. Najlepsze gleby to gleby lekkie, przepuszczalne, ciepłe i zasobne w próchnicę, chociaż ziemniak potrafi wydawać nieraz obfity plon nawet w trudnych warunkach glebowych.

Jak wybrać odpowiednią odmianę ziemniaka?

Ziemniaki dzielimy między innymi na typy kulinarne A, B i C, zależnie od zawartości suchej masy i skrobi w bulwie. Wybór odmiany zależy od celu, w jakim mają być użyte plony.

Typ A

Jest to typ sałatkowy, który nie rozgotowuje się. Posiada zwartą strukturę, dlatego jest bardzo dobry do krojenia. Doskonale nadaje się do sałatek, jako dodatek do zup oraz do smażenia – w postaci talarków, ćwiartek ziemniaczanych. Będzie odpowiedni także do gotowania w „mundurkach” oraz do dań z grilla. Typem sałatkowym są m.in. odmiany takie jak: Prada, Marta, Lea.

Typ B

To typ ogólnoużytkowy, stosowany w przemyśle spożywczym w bardzo szerokim zakresie. Jest odpowiedni zarówno do zup, sałatek, zapiekanek, jak również w roli klasycznego dodatku obiadowego. Do typu ogólnoużytkowego zaliczamy takie odmiany jak: Natalia, Prada, Marta, Laperla, Lilly, Queen Anne, Sunshine, Belmonda.

Typ C

Typ mączysty, po ugotowaniu staje się sypki i suchy. Najlepiej sprawdza się przy przygotowywaniu puree, chipsów czy placków ziemniaczanych. Idealnie nadaje się do frytek oraz smażonych ćwiartek ziemniaka. Do takich celów proponujemy odmiany: Verdi, Papageno.