LUDMILLA – pierwsza odmiana Solana spełniająca standardy McFries!
Odmiana Solana – LUDMILLA spełnia standardy McFries i już w 2022 roku zostanie włączona przez amerykańską sieć na listę odmian zaakceptowanych do produkcji frytek w Europie.
Sukces osiągnęliśmy dzięki współpracy z zespołem Farm Frites Poland. Projekt od samego początku wspierał Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. Zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA.
Wszystko zaczęło się 12 lat temu. Bolesław Harackiewicz, ówczesny kierownik badań polowych w Farm Frites Poland, rozpoczął testowanie właściwości agronomicznych na małych poletkach. Szybko okazało się, że LUDMILLA rozwiązała problem wad ukrytych w uprawie. Możliwość długiego przechowywania i doskonałe rezultaty po usmażeniu uzasadniały większą uprawę próbną.
Pionierami tej uprawy byli dostawcy ziemniaków dla Farm Frites Poland: Janusz Jóźwiak, Dariusz Wysocki, Andrzej Paszota oraz Ryszard Adrian. Fachowo wspierał ich Karol Piekutowski, obecnie Menadżer Farm w Farm Frites Poland Dwa – pierwszym w Polsce flagowym gospodarstwie McDonald’s.
Ziemniaki LUDMILLA z próbnej uprawy trafiały do fabryki Farm Frites Poland, gdzie były poddawanne produkcji testowej i oceniane corocznie wspólnie z McDonald’s. Nad wszystkim czuwał zespół Grażyny Nowak-Połomskiej, Dyrektor ds. relacji z klientami w Farm Frites Poland.
Po ostatecznych testach konsumenckich, które miały miejsce w 2020 i 2021 roku, nadszedł czas na rozszerzenie produkcji frytek z odmiany LUDMILLA.
Wspólnie z Piotrem Warlikowskim, Agronomem w Farm Frites Poland, Solana Polska z powodzeniem stworzyła skoordynowaną produkcję sadzeniaków do uprawy ziemniaków frytkowych w nadchodzących latach.
Razem z całym zespołem Farm Frites Poland bardzo cieszymy się z tego kamienia milowego w naszej długoletniej i pełnej zaufania współpracy.