Ziemniaczane żniwa: pewne odmiany na trudne czasy

Ziemniaki są jednym z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Cieszą się niesłabnącą popularnością głównie ze względu na ich szerokie zastosowanie. Wykorzystywane są bowiem nie tylko do produkcji żywności, ale również do wyrobu spirytusu i mąki skrobi ziemniaczanej, używanej między innymi do produkcji papieru.


Czym wyróżniają się najlepsze odmiany ziemniaków?

W Polsce uprawia się ponad 200 gatunków ziemniaków. Różnią się one od siebie barwą, typem kulinarnym, smakiem. Wybór konkretnej odmiany nie jest łatwą decyzją, głównie ze względu na to, że jest ich tak dużo. Pod uwagę trzeba wziąć kilka istotnych parametrów, które wpływają na to, że konkretna odmiana jest godna polecenia. Do najważniejszych z nich zaliczyć można przede wszystkim:

  • odporność na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne,
  • walory smakowe i wizualne,
  • wysoki plon,
  • łatwą i bezproblemową uprawę.

Najpopularniejsze odmiany ziemniaków jadalnych

Przed wyborem konkretnej odmiany ziemniaków jadalnych warto poznać kilka spośród cieszących się największą popularnością.

Queen Anne

To ziemniaki, które już na pierwszy rzut oka zachwycają swoim doskonałym wyglądem. Owalny kształt, gładka jasna skórka oraz żółty miąższ to cechy charakterystyczne tej odmiany. W przypadku tych ziemniaków walory wizualne i smakowe idą w parze z bezproblemową uprawą i wysokim plonem. Są odporne na działanie chorób i suszy. Można więc uznać tę odmianę za taką, która spełnia wszystkie wymogi, jakie stawiane są najlepszym ziemniakom jadalnym. Wybierana jest przez wielu szefów kuchni jako ziemniak idealny.

Lilly

Jest to wczesna odmiana ziemniaków, która wyróżnia się nie tylko wysokim plonem, ale również doskonałym smakiem. Owalne bulwy mają bardzo jasny miąższ oraz skórkę. Dzięki temu, że odmiana ta ma małe wymagania glebowe, doskonale sprawdza się w miejscach trudnych do uprawy. Gatunek ten świetnie znosi okresową suszę, a także jest odporny na różnego rodzaju choroby, a w szczególności na parcha. Charakterystyczną cechą tej odmiany jest również to, że po ugotowaniu nie ciemnieje, dlatego jest bardzo chętnie wykorzystywana do celów kulinarnych.

Llilly jest jedną z najchętniej używanych odmian do mycia i pakowania, chętnie kupowaną przez wszystkie sieci handlowe.

Connect

To kolejna odmiana ziemniaków jadalnych, która jest łatwa w uprawie i daje wysoki plon. Co więcej, duża odporność na choroby grzybowe pozwala wykorzystywać ją w produkcji ekologicznej. Duże bulwy o owalnym, regularnym kształcie mają żółtą skórkę i miąższ. Gatunek ten doskonale nadaje się do uprawy w każdych warunkach, nawet tych najtrudniejszych, gdyż ma małe wymagania glebowe.

Prada

To stosunkowo młoda odmiana ziemniaków, cechująca się wysoką odpornością na choroby wirusowe i grzybowe. Niestraszna jej również susza. Cechą charakterystyczną tej odmiany są duże, okrągło-owalne bulwy o gładkiej, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Gatunek ten jest doskonały do uprawy pod osłoną, a konfekcjonowany może być już od końca czerwca.

Tym, co łączy wszystkie te odmiany, jest wysoka odporność na choroby oraz suszę, a także niskie wymagania glebowe. Jednocześnie gatunki te wyróżniają się również wysokim plonem, co sprawia, że są one zdecydowanie warte uwagi.

Zobacz Nasze Wideo